Democratie Directa

Democratie Directa

Parlament de 500 care sa aiba doar o functie: organizarea de dezbateri, in Adunari Populare, prin care cetatenii sa propuna si sa voteze, direct, legile, si planurile. Politica sa devina apanajul cetatenilor, iar politicienii de profesie sa dispara. Suveranitatea sa revina direct cetatenilor.

Points

Cetatenii trebuie sa poata sa-si controleze reprezentantii. Pentru asta este nevoie de transparenta, informare, legi clare care sa permita demiterea din functie a parlamentarului care nu mai reprezinta vointa alegatorilor. Nu ar fi mare diferenta intre situatia actuala in care multi alegatori nu stiu de cine sunt reprezentati in colegiu si niste adunari de oameni neinformati.

Alegeri de reprezentativi vor fi intotdeauna manipulate de cei bogati, sau de servicille secrete. Alesii creaza o mentalitate, de cine ne salveaza, avem nevoie de un lider puternic si drept; pe cand, de fapt, tocmai de asta nu avem nevoie. In plus, un astfel de Mesia nu a fost si nu va fi, oricat de mult se spera. Democratia directa a functionat in Atena Clasica timp de peste 130 de ani.

Exact. Democratia de acum 2.500 de ani a fost doar parazitata pana azi de "reprezentanti". Cred ca a sosit vremea deparazitarii.

Ideea ca 'nu trebuie sa ne intoarcem 2500 de ani inapoi, pe ce e bazata? Pe frica de numere? Deputatii nu se pot controla de popor, asta se stie de la Aristotel si Machiavelli... Credeti ca in alte 'democratii' se controleaza deputatii? Unde? Poti sa fii cu ochii pe ei tot timpul? Cine ii alege? De unde iau bani de alegeri? Pe ce televiziuni apar? Este imposibili sa controlezi un Parlament. Asta ar trebui bagat bine la cap, ca se ne scapam de fantezii... Singura solutie este democratia adevarata, adica directa.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information