Publicarea centralizata a activitatii unui parlamentar

Publicarea centralizata a activitatii unui parlamentar

La sfarsitul fiecarui an, ar tb. sa se publice pe site-ul fiecarei camere activitatea exacta a fiecarui parlamentar, inclusiv la cate voturi a participat, cum a votat in fiecare caz, cate absente are, care ore de lucru in comisii, cate ore de prezenta fizica in biroul sau din teritoriu. Suspendarea automata a mandatului si organizarea de alegeri in colegiul electoral respectiv daca timp de 2 ani consecutiv prezenta la sedintele de plen nu a depasit 70% si daca parlamentarul nu a votat la cel

Points

Nu e relevant un procent al şedinţelor la care participă, sau anii de prezenţă. Aceste lucruri sunt minore pe lângă ACTIVITATEA CONCRETĂ a unui parlamentar. Un parlamentar poate foarte bine să nu fie prezent mereu , dar să îşi dea silinţa în scopul beneficiului cetăţeanului. Vreau să propun ca activitatea unui parlamentar ( Legi votate, propuse, luări de cuvânt etc) să fie uşor accesibilă oricărui cetăţean.

Suspendarea automata a mandatului si organizarea de alegeri in colegiul electoral respectiv daca timp de 2 ani consecutiv prezenta la sedintele de plen nu a depasit 70% si daca parlamentarul nu a votat la cel putin jumatate din initiativele prezentate. Chestia asta cu "noi iesim din sala" este o aberatie care trebuie sa inceteze. Interzicerea participarii ca si candidat la urmatorul ciclu electoral daca persoana a fost suspendata pe acest motiv.

Parlamentarul trebuie sa isi asume ca o mare parte din viata lui este PUBLICA. Intr-un sistem informatic, un angajat al biroului parlamentarului trebuie sa completeze ZILNIC online agenda parlamentarului. Sa fie mentionate intalnirile, deplasarile, pozitia fata de proiectele de lege aflate pe ordinea de zi. Aceste informatii sa ramana intr-un jurnal si sa fie consultabile online de catre orice cetatean.

Excelenta idee, insa un raport pe an e mult prea putin si nu lasa loc de sanctiuni imediate. Parlamentarii au job cu norma intreaga, pot face rapoarte de activitate catre cetateni la finalul fiecarei luni. Se pot folosi niste formulare tip pe care sa le completeze online, dupa care sa fie preluate inclusiv de presa, ca informatiile despre activitatea lor sa ajunga si la cei care nu au acces la internet.

Politicienii au impresia ca pot face ce vor si ca nu pot fi trasi la raspundere. Acces usor la activitatea lor s-ar putea sa inceapa sa ii mai trezeasca la realitate.

Numai la sfarsit de an ar fi prea putin si prea dificil de verificat. Fiecare vot/initiativa trebuie publicate, pentru a putea verificate in timp real. Ce facem daca aflam la sf anului ca respectivul a votat in ianuarie pentru vreo lege obscura, interese personale, etc? Eu propun sa facem ca americanii: un canal care transmite votul live, camera reprezentantilor updateaza siteul pe masura ce se voteaza. TVR si asa e o gaura neagra, hai s-o punem la lucru!

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information