Alegeri Uninominale

Alegeri Uninominale

Alegerile pe liste cresc puterea partidelor si o scad pe cea a candidatilor si a electoratului - pe lista unui partid sunt ingramaditi multi necunoscuti pentru electorat. Principiul dupa care se voteaza este preferinta pentru un partid sau altul, cu memebrii listati in masa intr-o lista, si nu pentru un politician anume. Acest mod de a alege descurajeaza si asumarea responsabilitatii individuale a politicienilor - important nu este reputatia fiecaruia, ci puterea de brand a partidului.

Points

Si la liste tot dupa oameni te orientezi. Problema cu uninominalele e cand un om decent candideaza impotriva unui mizerabil notoriu. Asa ajunge Dan Voiculescu sa fie ales, pentru ca multi pun stampila pe numele care suna a ceva. Vezi si alegerea imparatului Palpatine in consiliul local din Odessa recent ;)

Atunci cand alegerile vor fi uninominale, reputatia alesilor va fi criteriul dupa care ei sunt votati. In prezent cineva care aspira sa reprezinte comunitatea intr-un rol in administratia locala, sau in parlament, trebuie sa fie apropiat de conducerea partidului sau. Prezenta pe lista partidului este hotaratoare pentru succesul sau. Prin uninominale, o importanta mult mai mare o va capata obtinerea unui grad ridicat de recunoastere a numelui sau de catre electoratul al carui vot il cere.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information