Legea fumatului in spatiile publice

Legea fumatului in spatiile publice

"Prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces. Ne dorim cu toții cafenele, baruri, cluburi, discoteci sau alte spații de întâlnire sau recreere, curate, neîmbâcsite de fumul de tutun. Dorim să putem ieși însoțiți de copiii noștri la un ceai, cafea sau suc fără să ne umplem hainele și plămânii de mirosul de tutun. Surprinzător sau nu, pentru un nefumător fumul de țigară şi mir

Points

In Ungaria nu este club, cafenea, etc unde sa poti fuma. La ei se poate... la noi de ce nu? Atentie... ca si trotuarul este spatiu public... Cine face pubele din 100 in 100m pentru fumatori?

Fumatul este nociv. Este un fapt dovedit medical. Nu este corect ca nefumătorii, să fie expuși fumului de țigară pe care fumătorii îl eliberează în încăperile închise.

Toți avem dreptul la aer curat oriunde!

Daca ar fi interzis fumatul in toate spatiile publice, si toata lumea ar iesi sa fumeze afara, pe terasa, asa cum se intampla in orice tara civilizata, atunci patronilor nu ar mai trebui sa le fie teama ca pierd clientii. In schimb la noi, chiar daca exista cateva localuri in care nu se fumeaza, atata timp cat exista si localuri in care se permite fumatul, normal ca fumatorii (si nefumatorii insotitori - fumatori pasivi) vor prefera localurile unde li se permite sa fumeze in interior.

In Marea Britanie se poate si cluburile de exemplu functioneaza in continuare, nu au pierdut clienti. Vreau sa pot urca scarile la metrou fara sa inhalez fumul cetateanului din fata, care tocmai si-a aprins tigareta. Vreau sa astept in statia de autobuz fara ca fetita mea sa imi zica: putem sa mergem mai incolo, nenea fumeaza, oare de ce, nu stie ca nu este sanatos si eu nu pot respira? Vreau ca taxele mele sa nu mai plateasca curatarea trotuarelor de chistoace.

In orice parc, la orice loc de joaca dai peste chistoace (adevarat, si sticle, doze, uneori si alte lucruri..). Si fumatori in jur. Daca ies cu copilul in parc, o fac ca sa respire aer curat. Nu mi-a placut cand fetita a gasit chistoace in nisipul destinat jocului si mi le-a adus ca un trofeu. Alti copii le duc direct la gura, fiindca asa vad in jur. Aceasta situatie trebuie sa inceteze!

Problema fumatului in spatiile publice e dificila. Daca e sa luam in discutie doar spatiile publice PRIVATE, atunci cred ca problema asta sta la latitudinea antreprenorilor, care iau decizii in functie de public, cerere si piata tinta.Mai pe scurt, sunt locuri unde daca interzic fumatul, nu mai calca picior de fumator pe acolo. Iar daca e gol, nu mai vin nici alte picioare de nefumatori acolo pentru ca de, e gol, nu mai are cu cine socializa. Solutia cred ca ar fi spatiile separate pt fumat

nu sunt de acord cu argumentul ca daca nu se fumeaza, un local devine nefrecventabil. Sunt fumator si stiu ca peste tot unde am fost in vest, am putut sa beau o cafea sau sa mananc ceva in localurile unde nu se fumeaza. Ba chiar m-am simtit mai bine ca nu am mai aprins tigara dupa tigara ca in localurile din Romania. si in vest sunt fumatori, foarte multi, si nu am vazut pe nimeni sa planga dupa localurile in care se fumeaza. e greu pana o implementam, dupa un an o sa ti se para normal.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information