Confiscarea averilor si investirea in startup-uri

Confiscarea averilor si investirea in startup-uri

O solutie constructiva prin care banii obtinuti ilicit sa se poata intoarce in economia reala si sa produca profit, acel profit potential pierdut in ultimii 25 de ani. Crearea unui fond de investitii pentru startup-uri si intreprinderi sociale, creat cu banii confiscati in urma dosarelor de coruptie. Practic, ducem banii negri care au asigurat ascensiunea unor personaje dubioase, in economia reala unde pot produce profit si ajuta efectiv la reconstructia Romaniei.

Points

Confiscarea averilor ilicite, evident da. Investirea in startup-uri cu banii respectivi mi se pare prea "micro-management" pentru un protest care cere schimbari atat de majore. Investitiile in economie (prin infrastructura, parcuri tehnologice, avantaje pentru startup-uri, etc.) ar trebui sa fie facute oricum din bugetul statului si asta ar putea fi un punct separat.

Degeaba cei care obtin bani ilicit sunt trimisi in judecata si arestati daca prejudiciul nu este recuperat. Recuperati prejudiciul si banii se intorc in economie. Investind in ideii de business noi, incurajam tinerii sa isi dezvolte abilitatile manageriale si o data cu acestea, numarul de agenti economici contribuabili creste, intr-un mod natural si sanatos

Banul public nu are ce sa caute in initiativa privata. Pentru asta exista bancile sau sursele private de finantare. Mai mult de trei sferturi din startup-uri esueaza in primul an....sunteti siguri ca vreti asta cu banii recuperati din averile confiscate?? Asocierea dintre banul public si initiativa privata genereaza cel mai des coruptie...

Aceste fonduri se pot foarte usor intoarce in economia neagra daca nu exista o transparenta a investitiilor. As merge pe ideea unui incubator ce sa lanseze periodic posibilitati de grant-uri, in domeniile deficitare din Romania (eg. agricultura, industrie), pe modelul finantarilor europene. Trebuie asigurata transparenta si corectitudinea folosirii acestor bani.

excelenta idee, care trebuie insa pusa in practica FARA CORUPTIE ...

DA, sunt perfect de acord cu aceasta idee. Am putea sa mai facem ceva. Cu totii stim ca o tara indatorata este o tara subjugata. Romania are o datorie de aproximativ 140.000.000.000 dolari, cam 7000 dolari pe cap de locuitor. O optiune ar fi ca o parte din averile confiscate sa fie directionati catre achitarea unei parti a datoriei. Fara datorii = fara obligatii.

Trebuie sa ne asiguram ca din componenta viitorului fond sa nu faca parte decat oameni cu un parcurs in afaceri curat, fara contracte cu statul. Lasam societatea civila sa decida ce idei sunt bune si aduc valoare comunitatii, meritand sa fie finantate.

De luat in calcul ideea, cu mențiunea că banii trebuie reinvestiți transparent in mai multe structuri, nu doar in startups.

Un fond de investitii al statului axat pe sustinerea ideilor inovative ar fi o rampa de lansare extraordinara si ar incuraja tinerii sa ramana in Romania. Adaug ca numai banii nu sunt suficienti, statul trebuie sa promoveze acest motor de crestere economica in afara Romaniei, pentru a facilita dezvoltarea. Sustin si crearea unui astfel de fond dedicat antreprenoriatului social: sustinerea ideilor care genereaza valoare mai ales in comunitate.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information