Taierea BOR de la bugetul de stat

Taierea BOR de la bugetul de stat

Nu trebuie sa daramam biserici, nu trebuie sa demitem niciun patriarh, nu trebuie sa inlocuim niciun conducator al bisericii. Cea mai buna solutie este sa scoatem BOR de pe statele de plata ale statului Roman. Cu alte cuvinte, sa nu mai finantam Biserica de la bugetul de stat si, astfel, sa facem Romania stat laic in adevaratul sens al cuvatului!

Points

Oricât de mult aș fi de acord cu propunerea, cred că e o opinie a minorității, deci trebuie dezbătută intens și trebuie găsit un compromis.

Scuze, raspunsul initial era pentru Novak Arpad, am apasat din greseala pe "no, this point is against this idea" si de aceea apare in rosu, dar votul este pentru. PS: chiar nu exista mod de a sterge/edita postarea originala, sau nu stiu eu?

Biserica trebuie să își obțină fondurile din donații benevole. În nici un caz din banii noștri din taxe și impozite. Banii noștri din taxe și impozite sunt pentru spitale școli și autostrăzi.

Deși Biserica ortodoxă TREBUIE curățată de oamenii infiltrați în ea de către Securitate, atacurile împotriva credinței și a Bisericii (ca instituție) nu-și au locul. Ateismul și secularismul înseamnă comunism și înstrăinare spirituală, mai ales că poporul român este majoritar ortodox, de secole. Cine atacă credința, atacă fibra țării! Această idee a distrugerii Bisericii este o manevră de propagandă a ex-KGB-ului rusesc, care este „înghițită” mult prea ușor de protestatarii din piață.

Preotul are drept de vot, deci poate fi taxat.

Un stat laic nu inseamna un stat care interzice biserica, ci un stat care este SEPARAT de biserica, adica statul nu se baga in treburile bisericii, si nici invers! Motivul pt care nu vreau sa fie taxata biserica nu e pt ca mi-e draga, din potriva. Exista o vorba, "no taxation without representation". Daca taxam biserica, o sa vrea sa aiba un cuvant de spus. Nu, multumesc! Sa-si tina banii, dar sa-si vada de treaba, iar noi sa ne asiguram ca statul si biserica raman SEPARATE.

Trebuie cautat un echilibru, nu cred ca este o varianta sa tai complet finantarea tuturor cultelor. Fiecare are dreptul de a fi ortodox, catolic, reformat, ce vrea el, iar statul s-a angajat sa ii apere acest drept, inclusiv comunitatilor foarte mici si care nu isi permit sa doneze pentru a construi o biserica: 10 catolici intr-un sat de ortodocsi sau 10 ortodocsi intr-un sat de protestanti etc..

Avand in vedere inutilitatea si aroganta BOR din ultima vreme, cea mai buna solutie este sa lasam Biserica, care este de altfel o afacere foarte profitabila, se sa descurce singura. La fel ca toate celelalte BIserici din Romania, aceasta ar trebui sa se autofinanteze, cu atat mai mult cu cat platim de doua ori serviciile Bisericii, atunci cand vrem sa le folosim. Toate aceste lucruri trebuie sa se opreasca. Ne-am saturat! neam saturat!

Inca putin si ma-njuri.

1. Romania ESTE o tara laica, potrivit Constitutiei si legii. Si vreau sa raminem asa. 2. Dar tocmai de asta esti liber sa te duci unde vrei si sa te rogi la ce vrei. 3. Omul sau e cu Dumnezeu sau e cu Daniel.

Eu nu sunt de acord sa fim o tara laica. Suntem o tara crestina si vreau sa ramanem asa. Si da, Biserica in mod normal in crestinism e separat de stat, nu cum este cea ortodoxa. Dar vreau sa am libertate sa pot merge la Biserica sau sa mi trimit copiii la scoala crestina. Omul fara Dumnezeu e sortit esecului, asa ca daca asta vreti, atunci imi pare rau

In nici un caz nu i iau partea lui Daniel....de altfel am punctul meu de vedere fata de ei si felul cum pastoresc comunitatea majoritara.....Preocuparea mea este ca am citit, nu stiu daca aici, ca se vrea scoaterea religiei din scoli sau interzicerea gradinitelor, scolilor, liceelo crestine, ceea ce m a revoltat. Aici la Cluj aceasta comunitate, ne bucuram cel putin de doua licee (cu sectii de gradinita si scoala primara inclusiv si liceu, la Oradea si Bucuresti invatamant superior) S a deschis acum multi ani cu mari eforturi, atat financiare cat si cu multe lupte cu statul. Am o familie vecina, prietena, au 5 copilasi in aceasta scoala particulara finantata de comunitate, nu stiu daca si de stat. Nu vreau sa vad acesti copilasi pierzand acest drept pt ca suntem totusi intr o tara ca Romania, nu intr o tara ca Nigeria unde crestinii sunt vanati. E o mare bucurie sa vad acesti copiii educati in spiritul crestinismului si credeti ma ca sunt rezultate imbucuratoare. Acest lucru vreau sa apar si nu vreau sa se schimbe. In ce priveste separarea de stat al Bisericii...pai noi consideram ca este gresit ca Biserica sa fie legata de stat ( vorba aia: stat in stat) Noi trebuie sa fim ca si comunitate separat, avem viata proprie, ne administram prin resurse proprii respectand legile acestei tari. Nu platim botezul, inmormantarea sau alte servicii, dar primesc chitanta cand dau zeciuiala comform Sfintelor Scripturi in care credem. Defapt acolo si suntem indemnati sa ne platim darile la stat. Chestiunea asta cu finantarea bisericilor nu ar fi trebuit aplicata, e initiativa omeneasca si personal nu sunt de acord sa primim bani de la stat. Deci in acest punct sunt de acord cu voi. Defapt ati avea sustinerea mea dar nu pot accepta anumite puncte daca am inteles bine. Sunt de acord sa platim darile la stat dar din cate inteleg din moment ce am primit chianta, atunci inseamna ca platim la stat. Asa e normal. Sunt de acord sa nu fim finantati de stat, sa aratam transparenta, sa fie verificate preotii si pastorii, iar cei care calca pe bec sa plateasca. Nu sunt de acord sa platim alte taxe in plus din cate am citit aici pt ca sunt credincios si sunt membru. Aici nu am inteles exact de ce...luptati va rog impotriva coruptiei, nu impotriva credinciosilor. Ma bucur ca traiesc jn Romania si nu in Egipt, Nigeria, Pakistan unde crestinii sunt persecutati si omorati, nu se pot angaja. Deocamdata aici in Romania e bine. Multa bafta

Mi se pare ciudat ca discutam probleme tot mai evident rezolvate, cind avem probleme tot mai evident importante si nerezolvate. E o mare distanta intre taierea banilor publici catre BOR si interzicerea gradinitelor crestine. Nu e vorba de vreo interzicere a nimic, cu atit mai putin a gradinitelor. In privinta gradinitelor, copiii au drepturi, si trebuie sa existe niste reguli care trebuie respectate. Printre aceste reguli trebuie sa existe pregatirea copiilor pentru a trai intr-o societate diversa, toleranta, bazata pe comunicare, negociere, cunoasterea celuilalt. interes pentru problemele publice. Acuma, care e diferenta dintre o gradinita crestina si una necrestina? Nu conteaza numele, ci ce se face acolo.

Novak Arpad Zsolt Dorința vă e demult îndeplinită: :) https://www.facebook.com/anrm.cluj/

Azi am fost intrebat:ce solutie vad in asta ca oricum regele va fi doar un simbol nimic mai mult. Si ca vreau sa platesc taxe si pt rege sa l tin? Raspunsul meu a fost: nu stiu, dar e un om de caracter si am incredere in el. Sunt comvins ca ar putea schimba Romania. Taxe oricum platim pt hoti. De ce sa i tin pe ei? Abia asteapta hienele sa se stinga de la sine manifestatiile ca sa puna mana pe putere. Si atunci o sa vada ca vom plati taxe pt niste corupti. Eu cred ca regele+ Iohanis premier cu i echipa dupa modelul canadian va reusi. Sper sa nu fiu injurat. E opinia mea

Aaaa am inteles. Va sustin

Nu sunt de acord cu tine. In moment ce aceste licee functioneaza de ani de zile si au fost aprobate cu ani grei de lupte si birocratie. Eu cred ca daca chiar vreti schimbare nu acest subiect e problema

Inteleg ce vrei sa spui, dar cred ca gresesti. 1. Educatia religioasa nu este morala. Ea invata ura si conflictul social pentru ca sa usureze controlul societatii de catre cei de la putere. 2. Tara nu a fost creata pe principii crestine. Ea a existat si inainte de crestinism, Dacia, Dacia romana, unirea Moldovei cu Tara Romaneasca a fost politica, nu crestina, Constitutia, legile, regimul politic nu cred ca mentioneaza ceva despre religie (ci poate doar despre valorile crestine, morala crestina, universal valabila), revolutia din 1989 nu a fost crestina. Razboiul din 1916 care a dus la unirea Transilvaniei cu Romania a fost intre natiuni crestine. Statul Roman modern este laic. Asta e foarte clar, statul finanteaza orice religie dupa lege. Deci pur si simplu refuzi sa vezi realitatea. 3. Cred ca organizatiile religioase obisnuite sa stapineasca si sa tilhareasca populatia se simt amenintate de globalizare, Internet, societate civila. Ar fi mai bine sa se alature speciei umane, cum spune John Lennon in cintecul sau "Instant Karma". 4. Gasirea lui Dumnezeu este individuala. Este esential sa respectam indivizii, nu colectivitatile. Daca respecti colectivitatile, vei accepta crimele bolsevismului si ale Inchizitiei spaniole. Este direct contrar invataturii lui Iisus: ce tie nu-ti place altuia nu-i face, vezi paiul din ochiul altuia si nu vezi birna din ochiul tau, daca cineva iti da o palma, intoarce si obrazul celalalt. Iisus se refera la indivizi, in mod clar. Si n-a zis nimic despre homosexuali. 5. Nu stiu ce se intimpla cu functionara arestata, dar cred ca, daca nu voia sa faca ce ii cere legea si slujba pentru care era platita, trebuia concediata. Mi se pare absurd sa fie arestata numai pentru asta. Da-mi un link. 6. Daca insistati sa invatati copiii de 6 ani, fara putere de judecata, ca trebuie sa-i urasca si sa-i excluda pe homosexuali, evrei, tigani, catolici (sau ortodoxy, sau protestanti, nu stiu ce esti tu), atei, pe cei care nu platesc taxa de protectia catre mafia BOR, atunci va fi razboi civil. Ne vom autodistruge. Trebuie sa ne lasati sa traim in pace. Chiar mai bine, alaturati-va societatii civile. Invatati sa traiti printre oameni. Avem probleme serioase de rezolvat, nu daca Iisus a fost 60% Dumnezeu si 10% om sau invers. Serios.

Vorbesti aiurea

Din pacate sunt din Cluj. Daca ati organiza si aici o alianta, as putea veni, dar la o ora rezonabila fiindca eu lucrez incepand de la ora 20 in fiecare zi. Aveti sustinerea mea. Cumva trebuie smuls un referendum de la presedinte si convinsi oamenii ca s au spus si se spun minciuni impotriva regelui. Eu cred in aceasta solutie. Noi strada ducem lipsa de lideri pt noua clasa politica dar defapt avem un AS in maneca, prin persoana regelui, el ar putea aduce schimbarem dar multi inculti il injura :(

In fine, discutia noastra nu are nici un sens, asa ca ma retrag

P.S. Mahomedani si rockeri.

Eu cer Monarhie Constituțională. Numai așa setea de putere a politrucilor poate fi domolită, numai Regele este un factor de stabilitate.

Către Novak Arpad Zsolt: Veniți la Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), suntem MULȚI care credem în Rege https://www.facebook.com/anrmro

Ora de religie trebuie facuta la biserica duminica. La scoala copiii trebuie sa invete, asa cum am zis, sa traiasca impreuna cu alti oameni in mod decent. Asta nu e ceva simplu. Uita-te in jur si vezi citi stiu sa faca asta.

Mie nu mi se pare deloc ciudat atata timp cat in zilele astea am observat o anumita atitudine fata de Biserica din partea multora si ceva de genul ca sa inlocuim ora de religie cu educatie civica sau nu stiu ce. Si categoric exista o diferenta enorm de mare intre un invatamant crestin si cel laic. Din punctul meu de vedere am prezentat foarte bine ceea ce am vrut chiar daca pt tine e ciudat. Fiindca vin dintr un mediu evanghelic stiu ce vorbesc dar nu intru in detalii aici pt ca acest site nu a fost creat pt asa ceva. Ideea este, ca da, ne platim obligatiile la stat ca si comunitate. Aveti sustinerea mea si vreau sa va atrag atentia. Aveti grija, clasa politica asteapta sa se stinga manifestatiile si fac planuri pe ascuns ca tot ei sa ramana la putere.. Avem nevoie de lideri sa i trimitem acasa pe toti. Eu as avea un nume, dar nu vreau sa fiu injurat, dar ar fi o solutie buna din punctul meu de vedere.

Novak Arpad Zsolt Vedeți https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153740020779860.1073741880.552359859&type=3

Pot fi scoli in proprietatea Bisericii, dar vor trebui sa respecte anumite norme, astfel incit absolventii sa stie sa poata si sa vrea sa traiasca impreuna cu alti oameni in aceeasi societate.

Problema Romaniei e coruptia morala, exact ce vreti voi sa scoateti

Ce ura? Pt ce? Pt ca nu vad sensul sa ne contrazicem?

Nici macar nu suporti sa auzi ce spun pe Internet cei care nu sint sclavii stapinilor tai si pretinzi ca-i iubesti? Comunicarea este esentiala ca sa putem trai impreuna. Si ce spun? Ca trebuie sa ne intelegem ca sa putem trai impreuna! Mult succes! Ai nevoie, ca sa traiesti intre oameni cind esti atit de intolerant incit lumina ratiunii ti se pare intuneric si intunericul minciunii ti se pare lumina. Apreciez macar ca n-ai afirmat ca Iisus era la fel de plin de ura ca tine sau ca sustinatorii BOR-ului.

Am apasat din greseala pe trimite, reiau ideea: ....eu cred ca nu religia/credinta e problema Romananiei. Ziceam in primul rand ca nu sunt de acord sa desfiintati ora de religie pt ca nu toti merg la biserica si in primul rand nu e nimic rau in asta. Pt ca toti copiii trebuie sa fie educati si spiritual.Din contra....dar vad ca si aici exact asta se vrea ca in SUA...si ei au uitat ca aceasta tara fost creat pe principii crestine, au eliminat din institutii tot ce inseamna Dumnezeu, au dat drepturi pt homosexuali si au luat drepturile crestinilor chiar pina acolo ca o functionara face inchisoare pt ca a refuzat sa elibereze certificate de casatorie cuplurilor de homosexuali.In fine vad ca si aici vrem sa facem totul fara Dumnezeul. E garantat esecul pt ca omul fara Dumnezeu esueaza. Vreti stat laic? In cazul asta imi pierd timpul aici...imi pare rau...

Cum doresti. Ura ta fata de aproape este profunda.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information