Votul uninominal

Votul uninominal

Participarea pe listele comune a candidatilor corupti, de o calitate slaba si fara alta vointa decat cea a castigurilor ilicite este posibila in acest moment cu ajutorul votului la gramada. Introducerea votului uninominal permite separarea semintelor de neghina.

Points

Nu este vot uninominal cata vreme noi inca votam liste, nu oameni.

NU vrei sa votezi partide ci oameni,

Reprezentarea de catre ales se face pe baza unui program politic, pe care alesul se angajeaza sa-l duca la indeplinire, nu pe baza afinitatii personale inchipuite de un votant sau altul. Cum poate un ales reprezenta pe cineva ce l-a votat doar pentru ca e "harnic" sau "de-al nostru" mai precis? Alesul este doar instrumentul ce trebuie sa implementeze un program politic, nu castigatorul unui concurs de Miss. Daca uitam de program si alegem "omul" ne meritam soarta.

Votul uninominal, mai ales cum e aplicat de obicei, într-un singur tur de scrutin, încurajează un sistem bipartid. Este adevărat că partidele balama de genul UNPR, ALDE sau cum au fost PC, PPDD etc în trecut sunt indezirabile, dar nu ne era cu nimic mai bine dacă PSD și PNL aveau împreună 95% din parlament. În 2008 și 2012 am avut uninominal și nu a ieșit mare brânză, ba mai mult la redistribuire tot partidele mari au avut de câștigat. Nu e OK nici cum avem acum, dar uninominalul nu ne ajută.

Doar persoanele cunoscute ca fiind adevarati lideri ai comunitatilor locale ce au muncit si au "tras" pentru cetatenii din jurul lor vor avea sansa de a candida in senat si parlament.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information