Depolitizarea institutiilor de stat

Depolitizarea institutiilor de stat

Toate institutiile de stat sunt politizate. Toate institutiile de stat pana la nivel de secretar de stat sa fie ocupate de functionari publici apolitici, prin concurs.

Points

Vreau sa merg in siguranta atunci cand conduc pe strada. Am un copil de un an, o frana brusca cauzata de o groapa in asfalt in poate face mult rau. CNADNR trebuie sa aiba in organigrama specialisti cu experienta mare, platiti bine, care sa raspunda inclusiv penal de starea anumitor tronsoane de drum.

Numirea functionarilor publici, apolitici si independenti prin concurs nu va mai permite schimbarea politicilor publice pe diverse domenii. De cate ori se schimba guvernarea se schimba si politica pe domeniul respectiv. Am avut reforme in educatie, cu fiecare ministru care a venit. Acest lucru NU este benefic.

Atentie, cine organizeaza concursul? In prezent posturile de functionari publici sunt ocupate prin "concurs", prin Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Am trecut printr-un astfel de concurs, stiu ce vorbesc. Transparenta in corectarea lucrarilor este esentiala, nu doar in afisarea rezultatelor, implicarea in concurs a unor reprezentanti din partea asociatiilor profesionale pentru evaluarea corecta ar fi obligatorie. Concursul a ajuns sa fie doar o formalitate.

Orice specialist exprima in fapt o pozitie politica. Avem specialisti care sunt impotriva circulatiei auto in centrul oraselor si specialisti care doresc autostrazi prin mijlocul oraselor.Sunt unii din ei mai specialisti ca ceilalti? Expertiza poate ajuta la implementarea deciziilor, dar deciziile sunt exclusiv politice, asa ca cei ce conduc institutiile nu trebuie lasati sa se ascunda in spatele unui fals adevar "materialist-stiintific", unic și absolut, al deciziilor lor.

Administrația trebuie sa fie corectă și eficientă. Asta se face cu profesioniști nu cu politicieni. În afara de cei aleși nu avem nevoie de numiri pe criterii politice.

Rolul conducerii politice a unei institutii publice e tocmai reprezentarea corpului electoral in fata mecanismului birocratic al respectivei institutii. De aceea in occident nu prea exista ministri ai apararii militari. Schimbarea imprimata de conducerea politica nu este un element perturbator pentru o organizatie birocratica, este tocmai ceea ce o impiedica sa devina nociva societatii, sociologia a lamurit aceasta chestiune din prima jumatate a secolului trecut.

Toate functiile de conducere din institutiile statului din teritoriu ar trebui sa fie detinute de specialisti in domeniu si nu de politicieni. Specialistii in domeniu ar trebui sa fie consultati in elaborarea legilor specifice de mediu, sigurata, transport, constructii samd si ar trebui sa aiba un cuvant de zis in aprobarea lor astfel incat sa nu mai ajungem in situatia in care legile blocheaza activitatea economica in loc sa o sustina si sa o reglementeze.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information